top of page

Koks yra būsto paskolos gavimo procesas?

Dažnai tenka susidurti su situacijomis, kuomet klientai išsirenka patikusį turtą, tačiau bankas jiems nesuteikia paskolos.

Kad viso to išvengti, rekomenduoju prieš pradedant būsto paieškas tiesiog pasikalbėti su bankų vadybininkais dėl Jūsų skolinimosi galimybių.

Sužinojus preliminarią sumą, kurią bankas galės jums paskolinti reikia nepamiršti, jog privalėsite turėti 15-20 % perkamo turto vertės pradinį įnašą savo nuosavomis lėšomis.

Išsirinkus turtą, reikia atlikti oficialų turto vertinimą Jūsų pasirinktam bankui.

Atlikus vertinimą pristatyti jį vadybininkui ir užpildyti paraišką paskolai.

Užpildžius paraišką sulaukti banko patvirtinimo, jog Jūs busite kredituojamas (gauti Garantinį raštą arba Pasirašytą kreditavimo sutartį).

Turint Garantinį raštą (arba pasirašytą kreditavimo sutartį) galima registruotis pas Notarą ir vykdyti pirkimo-pardavimo sandorį. Sandorio metu Jūs dalinai atsiskaitote su Pardavėju (ne mažiau 15 % sandorio sumos).

Po Notarinio sandorio, Jūs įgyjate nuosavybės teisę į savo perkamą būstą, tačiau Jūsų disponavimas turtu būna apribotas (uždėtos žymos apie įsiskolinimą ir apribojimą disponuoti) iki tol, kol Pardavėjas negauna visų pinigų už parduodamą turtą. Po notarinio sandorio, su nuosavybės dokumentais yra vykstama pas banko vadybininką ir jam suderinus laiką su banko hipotekas registruojančiu notaru, vykstama pas minėtą notarą pasirašyti Hipotekos sutartį (t. y. įkeisti bankui savo perkamą turtą).

Svarbus aspektas yra tas, jog turint nepilnamečių vaikų ir neturint kito gyvenamojo turto, registruoto Šeimos turto statusu, reikalingas teismo leidimas įkeisti turtą bankui. Pasirašius hipotekos sutartį bankas perveda pinigus Pardavėjui.

Pardavėjas gavęs pinigus privalo atvykti pas notarą ir patvirtinti pilną atsiskaitymą (pakvitavimas). Pardavėjui patvirtinus pilną atsiskaitymą yra išregistruojamos žymos apie įsiskolinimą ir apribojimą dispuonuoti turtu. Nuo tos akimirkos Jūs jau ramiai galite gyventi savo naujajame būste.

Kiti klausimai

bottom of page